Kalustoa ja kohtaamisia Oulun Palopäällystöpäivillä 2023

Nostolava-auto punainen ja keltainen värit. Oulun VPK:n uusi 6

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle myönnetty nostolava-auto sai 21.5.2021 pidetyssä kokouksessa rahaston hallituksen päätöksellä 72 000 euron avustuksen.

Palosuojelurahaston sihteeristö tutustui Palopäällystöpäivillä Oulussa rahaston rahoittamiin kalustohankkeisiin.

Nostolava-auton hankinnalla korvattiin 1996 käyttöönotettu puomitikasauto Oulun paloasemalta. Nostolava-auton maksimi työskentelykorkeus on 64 metriä. Se soveltuu toimimaan teollisuuskohteiden, tuotantolaitosten, torninostureiden, energiajätekasojen ja muissa suurta ulottumaa edellyttävissä kohteissa. Suuri sivu-ulottuma on hyödyksi myös tilanteissa, joissa ajoneuvo joudutaan sijoittamaan epäedullisesti tai rakennuksen muoto on haasteellinen. Ajoneuvo toimii koko Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen toimialueella (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue) sekä tarvittaessa myös muiden pelastuslaitosten toimialueilla, kuten Kainuu ja Lappi

Punainen Oulun VPK:n miehistöauto ja mies kuvan oikeassa reunassa mustassa pusakassa. Autossa tunnus OK 157.

Oulun Vapaaehtoinen Palokunta ry sai puolestaan 21.5.2021 rahaston hallituksen päätöksellä 16 000 euron avustuksen miehistöauton hankintaan. Heikki Koivurova edustaa.

Miehistöautoa käyttää mm. Oulun VPK ry:n hälytysosasto hälytystehtävissään. Kyseessä on 1 + 8 paikkainen henkilöauto. Ajoneuvo on varusteltu palo- ja pelastustoimen käyttöön soveltuvaksi. Miehistöauton toiminta-alueena on lähes koko pelastuslaitoksen alue. Palokuntasopimuksen mukaisesti palokunnan lähtöaika on 15 minuuttia vahvuudella 1+3, ja lisäksi lähtöaika täydentyy 0+2 vahvuudella 20 minuutin kuluessa. Hälytyksiä palokunnalla on vuosittain noin 30.

Molemmissa ajoneuvoissa oli rahaston avustuksesta kertova tarra kiinnitetty päätöksenmukaisesti ajoneuvon kylkeen.

Punainen esittelyteline eli roll up vasemmalla. Seminaarivieras esitetelineen vieressä oikealla mustassa jakussa ja punaisessa hameessa.

Palopäällystöpäivien esittelyalueella päivysti tänä vuonna Palosuojelurahaston pääsihteeri Johanna Herrala. Hänen vieressään on rahaston juuri päiville sopivasti valmistunut uusi roll up -teline. Roll upin kuvasta vielä kiitokset @Helsingin kaupungin pelastuslaitos.

Palopäällystöpäivät Oulussa ovat sujuneet hyvin, ja esitykset sekä alustukset olleet kiinnostavia. Rahaston uusi juuri päiville valmistunut Roll-up oli myös ensi kertaa esillä päivillä.

Arvokkaita ovat olleet myös monet keskustelut, joita sihteeristö on voinut käydä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Teksti ja kuvat: Palosuojelurahaston sihteeristö;
Asiantuntijoina palopäällikkö Heikki Levón Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta sekä palokunnan päällikkö Patrik Willberg Oulun VPK:sta.

Roll up -telineen kuva @Helsingin pelastuslaitos.