Sihteeristön vierailu Helsingin VPK:lla 16.6.2023

Punainen palokypärä, missä on numero 3 keltaisella värillä.

Palosuojelurahaston sihteeristö vieraili Helsingin VPK:n vieraana perjantaina 16.6.2023. Sihteeristö tutustui käynnillä sopimuspalokunnan avustusta saaneeseen rakennushankeprojektiin, palokunnan kalustoon sekä Helsingin VPK:n nykyisiin Albertinkadun tiloihin.

Toimintaa, tiloja ja kalustoa esittelivät Helsingin VPK:n hallituksen puheenjohtaja Jani Kivi sekä palokunnan päällikkö Perttu Halonen.

Tilat huokuivat vapaaehtoisen palokuntatoiminnan historiaa. Palokunnassa on ollut toimintaa jo yli 150 vuoden ajan.

Helsingin VPK:n hihamerkki. Värityksenä pohjaväri musta, missä on teksti ja kuvana vene ja sen yläpuolella kruunu. Vene-kuvion alapuolella on teksti 1864 ja alla tekstit Helsinki; Helsingfors.

Helsingin VPK:n hihamerkki

Albertinkadun paloasema sijaitsee 1950-luvulla rakennetun liiketalon kellarissa, joka on vaatinut aiemmin huolellista tilojen ja kaluston erikoissuunnittelua. Esimerkiksi pelastusajoneuvot on jouduttu tilaamaan mittatilauksena, ja niiden eli höökien korkeus onkin vain 2,42 metriä.

Puna-valkoinen pelastusajoneuvo edestä kuvattuna, missä on tunnus HE2312.

Sammutusyksikkö HE2312 on valmistettu mittatilauksena, jotta se mahtuu Helsingin VPK:n Albertinkadun tiloihin. Korkeus 2,42 m.

Historian havinaa ja uusia tuulia

Uutta paloasemaa on suunniteltu VPK:ssa jo vuodesta 2011 lähtien. Järjestelmälliset valmistelut uuden paloaseman hankkimiseksi käynnistyivät vuonna 2018. Suuret hankkeet vaativat huolellista ja tarkkaa suunnittelua, ja hyvä hankepäällikkö on hankkeessa kullan arvoinen, totesi hanketta esitellyt Perttu Halonen.

Palokunnan päällikkö Perttu Halonen kuvan etualalla esittelee Helsingin VPK:n uudisrakennushanketta 16.6.2023

Palokunnan päällikkö Perttu Halonen kertoi Helsingin VPK:n uudisrakennusprojektista Jätkäsaareen.

Helsingin kaupungilta löytyi sopiva vuokratontti Jätkäsaaren alueelta. Pelastuslaitos oli esittänyt vahvan toiveen, että paloasema olisi ydinkeskustassa tai sen tuntumassa. Helsingin VPK haki erityisavustusta rakennushankkeeseen vuoden 2021 aikana. Rahaston hallitus myönsi kokouksessaan 20.5.2021 Helsingin VPK:lle erityisavustuksen rakennushankkeeseen, jonka suuruus oli 220 000 euroa.
Palokunnan ylimääräinen kokous 12.4.2021 hyväksyi hallituksen esityksen, missä uudisrakennus on Jätkäsaaren kaupungin vuokratontille, jonka koko on noin 750 kerrosneliömetriä (k-m2). Rakentaminen alkoi 17.10.2022.

Sen jälkeen valitsevasta tilanteesta johtuen, ja projektin edetessä Helsingin VPK on hakenut muutosta hankkeen aikatauluun sekä budjettiin; ja ne hakemukset rahaston hallitus on hyväksynyt.
Lisäksi keväällä 2023 Palosuojelurahaston hallitus päätti 14.4.2023 pitämässään kokouksessa myöntää Helsingin VPK:n rakennushankkeelle lisäavustusta 130 000 euroa voimassa olevien avustusehtojen mukaisesti sekä hyväksyä esitetyt muutokset hankkeen kustannusarvioon. Palosuojelurahaston erityisavustusten enimmäissumma rakennushankkeisiin nousi 250 000 eurosta 350 000 vuoden 2023 alusta. Rahaston hallitus hyväksyi korotuksen kokouksessaan 8.12.2022.

Tummanvärinen paloasema ja uudisrakennus. Helsingin VPK:n uudet tilat Helsingin Jätkäsaaressa.

Uuden paloaseman työmaa. Aseman ulkoseiniä. Kuva: Lassi Rinne.

Kalustoa ja varusteita

Sihteeristö pääsi tutustumaan monipuolisesti Helsingin VPK:n eri tiloihin, varusteiden ja asujen säilytystiloihin, ja kellarissa sijaitsevaan kaluston säilytystiloihin. Sihteeristö pääsi tälläkin vierailulla tutustumaan konkreettisesti rahaston avustusta saaneisiin varusteisiin sekä kalustoon.

Puna-valkoinen pelastusajoneuvo kuvattuna sivulta. Kyljessä valkoisella teksti ja tunnus: sammutusauto HE231.

Sammutusauto HE231.

Kolme paloletkuja sisältävää letkulaukkua ja kuvan taka-alalla on sammutusauton välineistöä sammutusautossa.

Letkulaukkuja ja paloletkuja, eli kantolaukut. Niissä säilytetään puhtaita paloletkuja, ja ne voidaan kantaa perusselvitystä varten tapahtumapaikalle.

Kalustossa Helsingin VPK:lla on kaksi sammutusyksikköä ja pumppuyksikkönä toimiva miehistönkuljetusauto. VPK:lla on käytössä myös tilanteen mukaisesti kaluston kuljettamiseen tunnukseton perävaunu, jota voidaan tehtävän aikana vetää kaikilla autoilla. Lisäksi Helsingin VPK ja Tammisalon VPK omistavat yhdessä vesihuoltoperävaunun, jota palokuntien yhteinen vesihuoltoryhmä käyttää. Vesihuoltoperävaunun operatiivinen tunnus on HE13P1.

 

Helsingin VPK:n ajoneuvokalusto pähkinänkuoressa:

  • Sammutusauto HE231, Volvo FL 220, vm. 2001
  • Sammutusauto HE2312, Volvo FL 6, vm. 1995
  • Vahingontorjuntayksikkö / miehistönkuljetusauto HE2352, Volkswagen Transporter, vm. 2005

 

Savutuuletin omalla paikallaan sammutusautossa.

Savutuuletin omalla paikallaan sammutusautossa.

 

Seinälle kiinnitetty palkintokaappi, missä on lukuisia erilaisia pokaaleja ja palkintoja.

Helsingin VPK:n tilat huokuvat historiaa. Toimintavuosien aikana on saatu ja voitettu lukuisia palkintoja.

Miehistoauto; Vahingontorjuntayksikkö / miehistönkuljetusauto HE2352, Volkswagen Transporter, vm. 2005

Vahingontorjuntayksikkö / miehistönkuljetusauto HE2352, Volkswagen Transporter, vm. 2005. Auton edellinen tunnus viitttasi pumppuyksikköön ja arkikäytössä yksiköstä puhutaan edelleen nimityksellä pumppuyksikkö.