Innovaatiopalkinto 2011

Palosuojelurahaston vuoden 2011 Innovaatiopalkinnon saivat Helsingin pelastuskoululla toimivat koulutuspalomestari Vesa Hyvönen ja nuorempi harjoitusmestari Harri Karvonen. Heidän ehdotuksensa sammutusasuun integroidusta pelastus-/kantovaljaista auttaa valintaraadin mukaan normaaleissa pelastustehtävissä, kuten ihmisten pelastamisessa ja raskaiden tavaroiden siirtämisessä. Lisäksi valjaat ovat käyttökelpoisia myös metsäpaloissa.

Sammutus- ja pelastustyössä pelastajat joutuvat nostamaan ja kantamaan erilaisia painavia taakkoja hankalissa olosuhteissa pitkiäkin matkoja. Työskentelyolosuhteisiin on periaatteessa mahdotonta vaikuttaa ennakolta.

– Idea nosto- ja kantotyöhön sopivasta apuvälineestä lähti pitäessämme Pelastuskoulussa oppilaille toimintakykytestiä. Oppilaat joutuivat kantamaan painavaa nukkea portaita ylös savusukellusvarustuksessa. Tältä pohjalta lähdimme kehittelemään sammutusasuun integroitua nostovaljasta, joka soveltuisi käytettäväksi kaikissa raskaiden taakkojen nosto-/ kantotilanteissa, kertovat palkitut.

Lähtökohtana palkittujen mukaan oli, että valjaiden tulee olla helppokäyttöiset, nopeasti käyttöön otettavat, moneen eri käyttöön soveltuvat ja lisäksi niiden tuli olla sellaiset, etteivät ne ole esteenä tai haittana muulle työskentelylle. Pelastustyössä nosto- ja kantotilanteet tulevat usein yllättäen, joten valjaiden tuli olla myös sellaiset, että ne ovat aina saatavilla ja mukana eivätkä esimerkiksi pelastusyksikössä erillisenä.

Yksi raskaimmista ja ergonomisesti hankalimmista pelastajan tehtävistä on tajuttoman ihmisen evakuointi tulipalosta. Valjaiden avulla nosto voidaan suorittaa mahdollisimman ergonomisesti selkä suorana ja kannettaessa kädet vapautuvat oman liikkumisen tukemiseen, ovien avaamiseen ja paluureitin varmistamiseen letkua pitkin.

Pelastustyöhön liittyy myös lukematon määrä raskaita koneita ja työvälineitä, joita pelastajat joutuvat nostamaan ja kantamaan joskus pitkiäkin matkoja hankalissa olosuhteissa ja kiireessä. Säädettävien nostovaljaiden avulla mahdollistetaan erilaisten taakkojen nosto ja kantaminen vartalon isojen lihasten avulla ja ergonomisesti selkä suorana.

Tavoitteena palkinnon saajilla on saattaa prototyypistä paranneltu versio sarjatuotantoon ja sitä kautta pelastustoimen operatiiviseen käyttöön.

– Jatkokehittely onkin jo lähtenyt käyntiin ja seuraava prototyyppi tulee olemaan vielä monikäyttöisempi, mutta silti muuta työskentelyä haittaamaton, toteavat palkitut.

Lisätietoja voittaneesta ehdotuksesta löytyy Uutiskirjeestä 5/2011