Innovaatiopalkinto 2012

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinto 2012 myönnettiin Tampereen aluepelastuslaitoksen ylipalomies Ari Toivarin ehdotukselle RESCA -monitoimilautta. RESCA -monitoimilautta on suunniteltu toimimaan turvallisesti kaikissa olosuhteissa, tarvittaessa vain yhden pelastajan voimin. Valintaraadin mukaan lautta on käytännössä toimivaksi todettu ja monikäyttöinen. Lautta on saanut hyvää palautetta käyttäjiltä.

Innovaatiopalkinnon saaja julkistettiin 10.4.2012 rahaston 70-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä ja sen luovutti rahaston puheenjohtaja, Porin kaupungin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus. Palkinnon suuruus on rahaston juhlavuoden kunniaksi 25 000 euroa.

RESCA -pelastusvälineen ominaisuuksia ovat vakaus, nopeus ja helppo hallittavuus vedessä. Lisäksi se toimii rekenä, paarina sekä ponttoonisiltana ja sillä voi kuljettaa potilasta tai tavaraa ja siltä voi suorittaa sukellustehtäviä. RESCAn vakauden ansiosta pelastajan on helppo nostaa veden varaan joutunut lautalle. Lautan materiaalina on kestävä ja joustava PE-muovi, joka sietää hyvin erilaisia lämpötiloja, aina 45 pakkasasteesta 75 lämpöasteeseen. Rakenteen johdosta lautta on uppoamaton ja turvallinen.

Maastossa, vedessä ja jäissä suoritettavat pelastustehtävät ovat oleellinen ja riskialtis osa pelastusalan haasteellisia tehtäviä. Suomen olosuhteet vaikeuttavat tehtäviä ja vaativat välineiltä monitahoisia ominaisuuksia. Kylmyys ei ainoastaan rasita kalustoa, vaan sen johdosta myös toiminnan nopeuden tarve korostuu.

Idea uudenlaisesta pelastusvälineestä lähti liikkeelle tarpeesta kehittää vakaampi pintapelastuslautta. Kehittämäni lautta on perinteisestä pelastuslautasta poiketen kaksirunkoinen. Myös ikääntyneempi pelastaja tai huonompikin uimari voi tehokkaasti ja turvallisesti suoriutua pelastustehtävästä kaikissa olosuhteissa, kertoo Ari Toivari.

Lautasta on useita kehitysversioita, joita on testattu pelastuslaitoksilla ympäri Suomea. Muutamat pelastuslaitokset ovat jo hankkineet RESCAn kalustoonsa.

Innovaatiopalkinnon toinen sija myönnettiin Tampereen aluepelastuslaitoksen palotarkastaja Jukka Lahden turvallisuuspaketille ”Pikkupalomiesleipomo”. Lasten valistustilaisuuksissa opitaan laulaen, leikkien ja jumpaten palotur-vallisuusasioita ja lapsista leivotaan pikkupalomiehiä, jotka osaavat tarkistaa palovaroittimen, soittaa hätänumeroon ja toimia oikein hätätilanteessa.

Jukka Lahden kokoama, pääosin palomiehistä koostuva Hot Pois -yhtye on kiertänyt ympäri Suomea jo yli 20 vuotta ja saanut tuhannet lapset innostumaan paloturvallisuusasioista. Palosuojelurahasto palkitsi Jukka Lahden 5 000 eurolla Pikkupalomiesleipomon kehittämistyöstä.

Kunniamaininnan sai Kymenlaakson pelastuslaitoksen riskienhallinnan palvelualue asuinrakennusten omavalvonnan kehittämis- ja jalkauttamistyöstä.

Lisätietoja voittaneesta ehdotuksesta ja muista palkinnonsaajista löytyy Uutiskirjeestä 1/2012 

Innovaatiopalkintoehdotuksen jättivät myös:

 1. Jouni Riihilahti: Automaattisten paloilmoitinlaitteiden parantaminen kameran liittämisellä huonetiloissa oleviin paloilmaisimiinKeski-
 2. Uudenmaan pelastuslaitos (turvallisuuspalvelut): TUTOR turvallisuustoiminnan riskienarviointityökaluSari Mansikkamäki: Pelastusalan oppimisympäristö kansalaisille
 3. Timo Nieminen / Dynaset Oy: Hydraulinen korkeapainepalonsammutuslävistin
 4. Sannamari ja Johannes Ketola: TV-viihdeformaatti kodin paloturvallisuudesta
 5. Satakunnan ammattikorkeakoulu/Palvelukeskus Soteekki / Heli Lamminen: Pete-oppimisympäristö
 6. Marko Konttinen: Sammutusyksikön konemiehen etäkäyttölaite
 7. Pekka Forsman, Hannu Kariaho ja Auvo Koskialho: Palokunta ulos asemaltaan
 8. Ari-Pekka Pappila: Kauko-ohjattava monitoimivinssi
 9. Arto Taskinen: Sprinkler-suihkuputkilaitteisto
 10. Eeva Simola / Varsinais-Suomen Pelastuslaitos: Turvallisuusruletti
 11. Lauri Jokinen ja Raimo Lyytinen: Kiinteistöpalojen sammutuspeitto
 12. Tapio Tiihonen ja Teemu Tuura sekä Käpylän Pelastusaseman 1-vuoro (Helsingin pelastuslaitos): Cobra sammutinleikkurin työskentelytaso
 13. Raimo Savola: Palokypäräuudistus
 14. Global Rescue Oy Ltd: Palomaski FEM (Fire Escape Mask)
 15. Mika Kontio / Varsinais-Suomen pelastuslaitos: BossFit ja LadyFit
 16. Jokilaaksojen pelastuslaitos: Tosiaikainen kohdekortti
 17. Jokilaaksojen pelastuslaitos: Turvallisuusviestintäkärry