Innovaatiopalkinto 2013

Palosuojelurahaston hallitus julisti 30.10.2012 pidetyssä kokouksessa haettavaksi vuoden 2013 innovaatiopalkinnon. Ehdotukset palkittavista tuli tehdä Palosuojelurahastolle viimeistään 31.3.2013. Palkinnon saajan valitsi Palosuojelurahaston hallitus valintaraadin esityksestä.

Määräaikaan mennessä Palosuojelurahastoon saapui 17 innovaatiopalkintoehdotusta. Palkinnon saaja julkistettiin Pelastustoimen ajankohtaispäivillä 29.-30.8.2013.

Palosuojelurahaston hallitus huomioi vuonna 2013 kaksi Innovaatiopalkintoehdotusta. Rahaston kehittämisraha myönnettiin Turvanauhat -ehdotuksen jatkokehitystyöhön ja rahaston kunniamaininta HALI – Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmän ohjausryhmälle. Molempien palkintojen suuruus oli 2 000 euroa. Innovaatiopalkinnon saajat julkistettiin 29.8.2013 Pelastustoimen ajankohtaispäivillä Turussa. Palkinnot luovutti Palosuojelurahaston puheenjohtaja, Porin kaupungin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus. Varsinainen pääpalkinto jätettiin tänä vuonna jakamatta.

Turvanauhat -ehdotus edustaa uudenlaista turvallisuusviestintää. Turvanauha on hyvä omavalvonnan keino taloyhtiöille, yrityksille, isännöitsijöille ja asukkaille sekä tarvittaessa yksi tapa viranomaisille ja pelastajille puuttua havaittuihin onnettomuusriskeihin. Turvanauhaa käytetään onnettomuusuhasta tiedottamiseen henkilölle, joka ehkä tahattomasti on aiheuttamassa vaaraa jättämällä esimerkiksi auton pelastustielle tai lastenvaunut rappukäytävään. Turvanauha kiinnitetään lenkillä esim. vaunujen kahvan ympärille ja suljetaan tarralla.

– Tunnen ongelman, josta ideani lähti liikkeelle, kertoo Mauri Raitanen. Työskentelen Helsingin pelastuslaitoksella isännöitsijänä. Olen myös toiminut Helsingissä palotarkastajana kahdeksan vuotta. Turvanauhan käyttäminen todennäköisesti laskee kynnystä puuttua turvallisuus-epäkohtiin, jolloin se parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Idean pohjalta on Helsingin kaupungin pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen toteuttanut jo ensimmäiset turvanauhat.

Pelastustiekäyttöön voi turvanauhasta olla kaksi versiota, joista toinen tulisi taloyhtiön tai yrityksen käyttöön ja toinen pelastushenkilökunnan käyttöön. Nauhaan painetaan lisätietoina alueen pelastuslaitoksen yhteystiedot. Turvanauhaa voidaan painaa useilla eri kielillä, jolloin se tavoittaa myös maahanmuuttajat. Nauhassa voisi olla lakitekstiä mutta myös perustelut, miksi esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen uloskäytävällä on kielletty. Turvanauhojen käyttöön ottaminen on osa Helsingin pelastuslaitoksen entisestään tehostuvaa onnettomuuksienehkäisytyötä, kertovat palkinnon saajat.

HALI – Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmä ohjaa hälytysajoneuvoille liikennevaloissa vihreää saavuttaessa mistä tahansa suunnasta risteykseen. Valo vaihtuu liikennevaloissa vihreäksi automaattisesti hyvissä ajoin. Toiminta perustuu satelliittipaikannukseen ja langattomaan tietoliikenteeseen sekä kehittyneeseen paikkatiedon käsittelyyn. Etuusjärjestelmä tekee ajotilanteesta selkeän sekä hälytysajoneuvon kuljettajalle että muulle liikenteelle.

Ohjausryhmään kuuluvat Jukka Talvi Oulun kaupungista, Kari Malinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta, Mikko Malmstedt Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta, Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskuksesta sekä Samu Oja Signal Partners Oy:stä. Menetelmän kehittämisestä on vastannut liikenneinsinööri Jukka Talvi.

– HALI -järjestelmä on käytössä Oulussa, jossa kaupungin kaikki liikennevaloristeykset ovat nyt järjestelmässä mukana. Kokemukset ovat olleet hyvät ja järjestelmä on kustannustehokas. Keskusteluja järjestelmän maantieteellisestä laajentamisesta myös muualle on käyty ja lähiaikoina mukaan ovat liittymässä Kuusamo, Ylivieska ja Raahe, kertoo ehdotuksen lähettäjä, pelastusjohtaja Petteri Helisten Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Lisätietoja: pääsihteeri Hanna Paakkolanvaara puh. 071 878 8460. Mauri Raitanen puh. 040 334 1446, Matti Waitinen puh. 050 364 5374, Petteri Helisten puh. 044 703 8601.