Rahaston sihteeristö teki 1.9.2023 avustustarkastuksia Rovaniemen paloasemalla

Rahaston sihteeristö teki 1.9.2023 avustustarkastuksia Rovaniemen paloasemalla

Tarkastukseen osallistui hankinta- ja koulutuspäällikkö Mika Hyvärinen Rovaniemen paloasemalta sekä palomestari Lasse Rytkönen Sodankylän paloasemalta.Tarkastettavasta kalustosta neljä sijaitsi Rovaniemen paloasemalla ja kaksi Sodankylän paloasemalla.

Kuvassa alla letkunpesulinjasto, joka on saanut avustusta vuonna 2015 yhteensä 40 000 euroa. Linjastoon tuodaan letkut Rovanimen pelastustoimen alueelta ja pesulinjasto on käytössä keskimäärin muutaman kerran viikossa. Letkut siirretään pesulinjastosta paloaseman torniin kuivumaan noin kolmeksi päiväksi. Linjastoa esitteli paloesimies Joona Karisti.

letkunhuoltolinjasto Rovaniemen paloasemalla
Letkunhuoltolinjasto

Kuvassa alla Rovaniemin uusin sammutusauto, joka on saanut avustusta vuonna 2021. Avustus oli 64 000 euroa. Autoa esittelemässä oli Martti Tolonen (kuljettajan paikalla) sekä vasemmalta lukien Mika Hyvärinen sekä osa Rovaniemen ykkösvuoron henkilöstöstä. Viimeisin hälytystehtävä ajoneuvolla oli ollut tarkastusta edeltävänä päivänä 31.8.2023. Vuonna 2022 hälytysten määrä tällä sammutusautolla oli 948. Ajoneuvolla on ajettu 18 320 kilometriä.

Sammutusauto
Rovaniemen uusi sammutusauto

Sodankylän tarkastukset tehtiin etänä Rovaniemeltä. Rahaston hallitus myönsi vuonna 2013 yhteensä 74 400 euron avustuksen kuvassa alla olevalle sammutusautolle. Viimeisin hälytystehtävä ajoneuvolla oli ollut 30.8.2023. Vuoden 2022 hälytysten määrä oli 238. Ajoneuvolla on ajettu 119 040  kilometriä. Päätösehtojen mukainen 10 vuoden käyttöaika päättyy tämän ajoneuvon osalta helmikuussa 2024.

Sammutusauto
Sodankylän paloaseman sammutusauto

Lapissa tehdään tiivistä yhteistyötä sopimuspalokuntien kanssa. Esimerkiksi Rovaniemellä on 6 sopimuspalokuntaa, jotka osallistuvat aktiivisesti pelastustoimen tehtäviin. Sodankylässä sopimuspalokunnat lähtevät mukaan jokaiselle lähdölle, sillä vakituisia pelastajia vuorossa on aina 1-2.

Rovaniemen paloasema on rakennettu vuonna 1951 ja laajennusosa 1982. Investointisuunnitelmassa on huomioitu uuden aseman mahdollinen valmistuminen muutaman vuoden päästä.

Rovaniemen paloasema
Rovaniemen paloasema

Lapin hyvinvointialueella on yhteensä 77 raskasta pelastusajoneuvoa, joiden keski-ikä on esimerkiksi sammutusautojen osalta noin 17 vuotta. Suunnitelmissa on keski-iän alentaminen siten, että esimerkiksi sammutusautojen osalta keski-ikä olisi noin 15-17 vuotta.

Tarkastuksessa todettiin, että kalustoa käytetään pelastustoimen tarkoituksiin ja kalustot ovat Lapin hyvinvointialueen omistuksessa sekä pelastustoimessa aktiivisessa käytössä. Rahasto kiittää kaikkia tarkastukseen osallistuneita ja toivottaa menestystä alueen pelastustoimelle.

Johanna Herrala