Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon 2020 toinen kunniamaininta Miniroskis-innovaatiosta

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon 2020 toinen kunniamaininta Miniroskis-innovaatiosta

Palosuojelurahasto myönsi vuoden 2020 Innovaatiopalkintohaussa kaksi kunniamainintaa. Toinen kunniamaininta myönnettiin Tuula-Maria Ahoselle innovaatiosta Miniroskis. Innovaatiossa on kyse myrkyllisten ja maailman yleisimpien roskien eli tupakantumppien aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisestä.

Miniroskis on ilmatiiviistä kierrätyspurkista tuunattu, taskuun tai käsilaukkuun sopiva pieni kierrätyspurkki. Purkkeja on tuunattu eri näköisiä, joista käyttäjä voi valita itselleen mieleisen. Miniroskis kulkee kätevästi tupakoijan mukana, missä hän liikkuukin. Ilmatiiviiseen purkkiin voi laittaa palavankin tumpin. Miniroskiksen sisällön voi tyhjentää turvallisesti tavalliseen sekajätteeseen, kunhan ensin on varmistettu, etteivät tupakantumpit enää käryä.

Raati koki innovaation nokkelaksi, ympäristöystävälliseksi sekä eritoten paloturvallisuutta edistäväksi keksinnöksi, joka ehkäisee maasto- ja ruohikkopaloja. Purkin käyttämisellä voidaan myös ehkäistä roskispaloja, sillä moni roska-astian tulipalo ja käryäminen esimerkiksi linja-autopysäkin tai ulko-oven vieressä johtuu nimenomaan tupakantumpista.

Miniroskis ja tupakka.
Miniroskis

– Innovaation lähtökohtana oli ennaltaehkäistä maailman yleisin myrkyllinen roska, joka aiheuttaa rakennuspaloja ja metsäpaloja, kertoo Ahonen. – Innovaatiossa parasta on mielestäni se, että vaikka miniroskis on sananmukaisesti pieni, se on vaikutukseltaan hyvin suuri. Lisäksi käytämme kierrätyspurkkeja, emmekä tuhlaa luonnonvaroja, Ahonen kuvailee.

Pelastustoimen tilastoseurannan mukaan tupakka oli syttymissyynä viime vuonna 185 tulipalossa, joissa yhdeksän ihmistä kuoli ja 62 loukkaantui. Innovaatio parantaa paloturvallisuutta, sillä tumppi sammuu ilmatiiviissä purkissa parissa minuutissa. Materiaalilla ei niinkään ole väliä, olennaista on, että purkki on ilmatiivis. Tumppi sammuu hapettomassa tilassa. Innovaatiota on kehitetty yhteistyössä tupakoivien henkilöiden kanssa.

Roska päivässä -liikkeellä on 20-vuotisjuhlavuosihaaste kaikille ympäristön ystäville lahjoittaa ainakin yksi miniroskis tupakoivalle. Vuositasolla jo yksi miniroskis tarkoittaa satoja – tuhansia tumppeja, jotka menevät turvallisesti miniroskikseen sen sijaan, että ne heitettäisiin maahan tai jätettäisiin huonosti tumpattuna jonnekin sisätiloihin. Ohjeet oman miniroskiksen tuunaamiseen löytyvät Roska päivässä -liikkeen kotisivuilta.

– Vastoin ennakkoluuloja, filmipurkkeja saa edelleen valokuvausliikkeistä, Ahonen huomauttaa.

Pinja Hentunen