Palosuojelurahaston hallitus ja sihteeristö vierailivat Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella

Palosuojelurahaston hallituksen kevään viimeinen kokous pidettiin Turun 100 vuotta vanhalla keskuspaloasemalla 26.5.2016. Rahastolla oli samalla mahdollisuus tutustua laajasti Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen toimintaan. Rahaston hallitukselle Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen toimintaa esittelivät pelastusjohtaja Jari Sainio, pelastuspäällikkö Mika Kontio, pelastuspäällikkö Juha Virto ja pelastuspäällikkö Mika Viljanen.

Palosuojelurahaston hallitus teki vierailun aikana kohdekäynnin Naantalin uudelle paloasemalle. Palosuojelurahaston hallitus myönsi Naantalin kaupungille paloaseman uudisrakennukseen kokouksessaan 11.3.2013 yhteensä 350 000 euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat hakemuksen mukaan 6 630 000 euroa.

 

Kuvassa Naantalin uusi paloasema, joka vihittiin käyttöön 24.3.2015. Luolalan paloasemalla toimii samoissa tiloissa myös Raision VPK. Erityiskalustona pelastuslaitokselta löytyy muun muassa hydrokopteri. Uuden paloaseman kustannukset pysyivät budjetissa ja aikataulu alittui.

 

 

 

 

 

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio sekä pelastuspäällikkö Juha Virto kertoivat rahastolle Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueen erityispiirteistä. Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen alueelle kuuluu 27 kuntaa ja asukkaita on noin 472 000. Paloasemia alueella on 82 ja sopimuspalokuntia 66. Alueella on päätoimista henkilöstöä 551 ja sopimuspalokuntalaisia hälytysosastoissa n. 1500. Vuosittain pelastuslaitoksella on 8 500 pelastus-, 42 000 ensihoito- ja 10 000 valvontatehtävää.

Varsinais-Suomen Pelastuslaitokselle omia haasteita asettaa esityksen mukaan saaristo, jossa on 176 vakituisesti asuttua saarta ilman tieyhteyttä. Palvelutasopäätöksessä on otettu huomioon saariston turvallisuuden kehittäminen. Alueella on kehittämishanke ”ITUA –hengessä”, jonka tavoitteena on parantaa saariston turvallisuutta ja kehittää turvallisuusajattelua ja varautumista häiriötilanteisiin (kalusto, järjestelmä, turvallisuuskoulutus ja -viestintä). Hankesuunnittelu on käynnistetty 25.5.2016 ajatuksella: ”jos toimii saaristossa, niin toimii mantereellakin”.

Alla olevassa kuvassa saariston paloasemat (tähdellä) ja ruiskuhuoneet (ympyrällä) 7 + 40 kpl.

Turun saaristo

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on valmius toimia vesistöllä myös öljyntorjuntaan liittyvissä tehtävissä, jota varten pelastuslaitoksella on omaa erikoiskalustoa.

 Turun vierailu

Kuva: Palosuojelurahaston hallitus ja sihteeristö tutustumassa öljyntorjunta-aluksella. Kuvassa vasemmalta : Juha Virto, Simo Tarvainen, Petri Mero, Kari Hannus, Mika Kättö, Kari Rajamäki, Johanna Herrala, Sami-Petteri Markus, Ulla Mönkkönen ja Vesa-Pekka Tervo

Pelastuslaitoksella monia hankkeita

VarTu on varsinaissuomalainen kouluturvallisuushanke, jossa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kumppaneina toimivat maakunnan peruskoulut. Hankkeen tavoitteena on tarjota turvallisuuskumppanuutta koulujen omatoimisen varautumisen kehittämiseksi ja turvallisen oppimisympäristön varmistamiseksi. http://www.vspelastus.fi/vartu

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää kesäisin saariston turvallisuuspäivän, joka on nimensä mukaisesti suunnattu saariston asukkaille sekä kesäasukkaille. ”Turvallisuuspäivän tavoitteena onkin parantaa saaristossa aikaa viettävien turvallisuutta opastamalla omatoimiseen ennaltaehkäisyyn sekä toimintaan onnettomuustilanteessa”. Seuraava saariston turvallisuuspäivä pidetään elokuussa Paraisilla (6.8.2016). http://www.vspelastus.fi/varsinais-suomen-pelastuslaitos/tietoa-pelastuslaitoksesta/kampanjat-ja-hankkeet/saariston

Lisätietoa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen toiminnasta: http://www.vspelastus.fi/

 

 

 

 

 

pmvepsal