Palosuojelurahaston tarkastuskäynti: Puistolan VPK ry

Palosuojelurahaston tarkastuskäynti: Puistolan VPK ry

Palosuojelurahaston sihteeristö teki tarkastuskäynnin Puistolan VPK ry:hyn ja tarkasti paloaseman laajennuksen sekä pienkalustohankintoja.

Palosuojelurahasto suorittaa vuosittain tarkastuskäyntejä avustamiinsa kohteisiin. Käynneillä tarkastetaan, että avustuksen saanut kohde on päätöksenmukaisessa käytössä, eikä kohdetta ole esimerkiksi luovutettu toisaalle tai myyty ennen päätöksenmukaista käyttöajan päättymistä. Rahaston rakennushankeavustuksissa on 30 vuoden käyttöaika ja pienavustuksissa pääsääntöisesti viiden vuoden käyttöaika.

Tarkastuskäynnillä tutustuttiin ensin paloaseman laajennusosaan eli kalustohalliin, johon oli myönnetty rahaston avustus vuonna 2016. Kalustohalliin oli sijoitettu säiliöauto ja sammutusauto. Sammutusautossa säilytettiin lämpökameraa sekä käsivalaisimia, joihin oli myönnetty rahaston pienavustus vuosina 2018 ja 2016. Kalustohalli noudattaa Puhdas paloasema -mallia, minkä vuoksi sieltä löytyvät myös teollisuuspyykinpesupesukone sekä kuivauskaappi, jotka ovat saaneet rahaston pienavustuksen vuonna 2019. Kalustohalli toimii paloaseman ”likaisena puolena”, eli tehtävän jälkeen sammutusasut pestään, eikä niissä siirrytä muihin paloaseman tiloihin.

Puistolan VPK.
Puistolan VPK
Vuonna 2018 valmistunut kalustohalli.
Vuonna 2018 valmistunut kalustohalli
Rahaston pienavustuksen vuonna 2019 saaneet pesukone ja kuivauskaappi.
Rahaston pienavustuksen vuonna 2019 saaneet pesukone ja kuivauskaappi

Rakennuksen ja pienkaluston todettiin tarkastuksessa olevan päätöksenmukaisessa käytössä. Paloaseman laajennushankkeen kokonaiskustannukset ovat olleet noin 340 000 euroa, ja pienkalustohankinnat kokonaiskustannuksiltaan noin 13 000 euroa.

Tarkastuskäynnillä oli mukana palokunnan päällikkö Markus Sarlin, hallituksen puheenjohtaja Janne Laakso sekä VPK:n rahastonhoitaja Anneli Sarlin.

Puistolan VPK:n toimintaa jo vuodesta 1929

Palokuntaan kuuluu yhteensä 88 jäsentä hälytys-, miehistö-, nuoriso-, nais- ja veteraaniosastoissa. Vuonna 2020 Puistolan VPK:lla oli 72 tehtävää. Suurin osa hälytyksistä vuonna 2020 oli eläinpelastuksia. Helsingin sopimuspalokunnilla on kiertävä eläinpäivystys, jokaisella palokunnalla 15 viikon välein.

Puistolan VPK on toiminnassaan erikoistunut vesihuoltoon säiliöautolla, jonka Helsingin Pelastuslaitos luovutti palokunnalle vuonna 2018. Puistolan VPK:n pitkät perinteet palokuntanuorisotyössä antavat uskoa tulevaan uusien hälytysosastolaisten tärkeimpänä rekrytointikanavana. Vuonna 2021 on tarkoitus käynnistää nuoriso-osaston yhteyteen varhaisnuorisoryhmä 7–10-vuotiaille.

Toimintanäytös paloaseman pihalla Päivä Paloasemalla -tapahtumassa vuonna 2019.
Toimintanäytös Päivä Paloasemalla -tapahtumassa 2019.

Kuvat: Puistolan VPK, Palosuojelurahasto

Pinja Hentunen