SPEKin ajankohtaisia hankkeita – tutkimus- ja kehittämishankkeiden haku avoinna

SPEKin ajankohtaisia hankkeita – tutkimus- ja kehittämishankkeiden haku avoinna

Palosuojelurahasto osallistui Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) kampanjabrunssille perjantaina 28.4.2017. Tilaisuudessa kerrottiin SPEKin ajankohtaisista ja tärkeistä kampanjoista. Palosuojelurahasto tukee tutkimus- ja kehittämishankkeita noin 3,4 miljoonalla eurolla vuodessa. Haku on parhaillaan auki ja hakuaika päättyy 31.5.2017. Ohessa esimerkkejä rahaston avustuksella tuetuista hankkeista, sekä muita hankkeita joita brunssilla käsiteltiin:

Kodin turvaopas on valtakunnallisen turvatiedon keskittymä, joka tarjoaa kaiken arjen turvallisuuteen liittyvän tiedon. Sen avulla ihmiset osaavat ehkäistä onnettomuuksia ja toimia oikein onnettomuus- ja tapaturmatilanteissa sekä niiden jälkeen. Kodin turvaopas on kehitysversiona omarahoitteinen, jolle haetaan laajaa yhteistyöverkostoa. Lisätietoa saat osoitteesta www.kodinturvaopas.fi.

72 tuntia -varautumiskonsepti on Huoltovarmuuskeskuksen rahoittama konsepti, joka ohjaa varautumaan 72 tunnin ajaksi, ja se on jo käytössä muun muassa San Franciscossa, Japanissa, Ruotsissa ja Kanadassa. Kolme vuorokautta on kansainvälisissä malleissa sekä viranomaisten että avustusjärjestöjen yleisesti tunnistama aikakehys, jossa omatoiminen varautuminen helpottaa suuresti auttamispainetta. Lisäksi laaja-alainen yhteistyöverkosto, Kotitalouksien omatoimisen varautumisen toimikunta (Kova-toimikunta) tukee toiminnallaan kotitalouksien toimintakykyä häiriötilanteissa. Lisätietoa konseptista osoitteessa www.72tuntia.fi.

Paloturvallisuusviikon tavoitteena on tarjota jokaiselle konkreettinen keino parantaa omaa tai läheistensä paloturvallisuutta ja auttaa vastaamaan omasta paloturvallisuudestaan. Paloturvallisuusviikkoon kuuluu myös erilaisia tapahtumia, kuten Päivä paloasemalla, jossa tutustutaan paloturvallisuusasioihin ja esimerkiksi puetaan palomiehen varusteet ja kokeillaan sammutusta. Paloturvallisuusviikko järjestetään tänä vuonna 25.11.2017–1.12.2017. Lisätietoa viikon sisällöstä osoitteessa www.paloturvallisuusviikko.fi.

NouHätä!-kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja, joka lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. Kampanjan loppukilpailun kilpailijat valikoituvat aluekarsintojen kautta. Kampanjan avulla opitaan taitoja toimia onnettomuustilanteissa oikein. Kampanjassa opitaan esimerkiksi huomaamaan tapaturma- ja palovaaroja, tulella leikittelyn vaarat ja sytyttäjälle koituvat vastuut, jokamiehen hätäensiaputaidot sekä tulipalon alun sammuttamisen. Lisätietoa kampanjasta saat osoitteessa www.nouhata.fi.

Osallistujille jaettiin kotivara-ämpärit. Kuvassa vasemmalta SPEKin varautumisjohtaja Karim Peltonen ja erityisasiantuntija Mia Kunnaskari. Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättömiä tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Kotivaraa käytetään päivittäin ”parasta ennen” -suosituksia noudattaen, ja uutta hankitaan tilalle. Näin elintarvikkeet säilyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina. Lisätietoa: http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/-Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet/Kotivara

pmvepsal