Tunnelmia savusukellukselta

Tunnelmia savusukellukselta

Palosuojelurahaston sihteeristön Johanna ja Sanna kävivät kokeilemassa savusukellusta Helsingin Pelastuslaitoksen harjoitusalueella

Helsingin kaupungin Pelastuslaitos tarjosi sisäministeriön pelastusosastolaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan savusukellusta palomiehille lakisääteisen harjoituksen yhteydessä. Palosuojelurahastosta lähti mukaan kaksi innokasta kokeilijaa: Johanna ja Sanna.

Päivä lähti käyntiin asianmukaisiin varusteisiin sonnustautumalla. Asut kestävät hetkellisesti jopa 700 asteen kuumuutta.

 

Valmiina koitokseen! Kuvassa keskellä kouluttaja Mikko Holopainen.

Helsingin Pelastuslaitoksen harjoitusalue sijaitsee Roihupellossa. Syksyisin siellä järjestetään jopa 350 savusukellusharjoitusta.Palomiesten on savusukelluskelpoisuutensa ylläpitämiseksi käytävä vuosittain kolme harjoitusta, joista yksi on niin sanottu lämmin harjoitus. Savusukellusharjoitus toteutetaan konteista rakennetussa kaksikerroksisessa ”talossa”, joka edustaa oikeaa asuinrakennusta. Harjoituskontin pinta-ala on noin 60 neliömetriä. Koko rakennus kylmät tilat mukaan lukien on noin 100 neliömetrin suuruinen.

Konteista rakennettu harjoitustila.

Harjoitus simuloi rinteessä sijaitsevaa kaksikerroksista omakotitaloa, jonka alakerrassa on syttynyt pesukone palamaan. Taloon mennään sisään yläovesta, ja harjoituksessa viestitään radiopuhelimien avulla ja käytetään apuna lämpökameraa, sillä huoneistossa on pilkkopimeää. Harjoituksen ajan toinen kouluttajista odottaa kontin ulkopuolella ja saa aina tiedon, kun ryhmä siirtyy alakertaan.

Jokaiseen harjoitukseen sisältyy alkupalo, huoneistossa sijaitseva potilas sekä pakoaukko. Nämä kolme vaihetta ratkotaan siinä järjestyksessä, kun ne tulevat harjoituksessa vastaan.

Mikko briiffaa harjoituksen kulkua sillä aikaa, kun päivän ensimmäinen harjoitus on käynnissä.

 

Johanna pääsi päivän toisen ryhmän mukaan harjoitukseen. Varusteet painavat melkoisen paljon, joten Sanna auttaa Johannaa varusteiden pukemisessa.

Itse savusukelluksen jälkeen käydään vielä palautekierros, jossa ryhmän on tarkoitus kuvailla reitti, jota harjoituksessa kuljettiin sekä merkata potilaan ja alkupalon paikka. Ei mikään helppo tehtävä, kun joka paikassa on pimeää ja savuista!

Lopuksi käytiin palautekierros harjoituksen kulusta.

Rahaston sihteeristön jäsenet kiittävät upeasta kokemuksesta – Johanna ja Sanna olivat ainakin sitä mieltä, että palomiesten työ ei todellakaan ole helppoa, sillä olosuhteet pimeässä, savussa ja kuumuudessa ovat erittäin haastavat. Koskaan ei voi tietää, mitä palavassa talossa tulee eteen. Kokemusta rikkaampana siis eteenpäin, ei hassumpi työpäivä!

Pinja Hentunen