Palosuojelurahaston sihteeristö vieraili Espoon VPK:ssa

Palosuojelurahaston sihteeristö teki tutustumiskäynnin Espoon VPK:hon maanantaina 19.3.2018. Meidät otti lämpimästi vastaan palokunnan päällikkö Mikko Kukkola sekä valvoja Tuomo Savolainen.

Kuvassa vasemmalta asiantuntija, erityisasiantuntija Ira Nikoskinen, hallinnollinen avustaja Sanna Virtaniemi, palokunnan päällikkö Mikko Kukkola sekä pääsihteeri Johanna Herrala.

Esittäydyimme isännille ja kerroimme lyhyesti, mitä meistä kukin rahaston sihteeristössä tekee. Tämän jälkeen Mikko kertoi meille Espoon VPK:n historiasta ja nykytilasta sekä omasta taustastaan. Kärsivällisesti hän myös vastaili esittämiimme moninaisiin kysymyksiin.

Espoon VPK on Espoon vanhin vapaapalokunta (perustettu v. 1890), jossa on tällä hetkellä 83 jäsentä. Miehistön aktiivijäseniä on 20, nuoriso-osastossa 22, suomenkielisessä naisosastossa 11, ruotsinkielisessä 3 ja veteraaneissa 3 henkilöä. Tapahtumia vuonna 2017 kertyi 300 kpl ja harrastustunteja 7500. Tehtäviä palokunnalla oli vuona 2017 65 kpl, mikä oli ennätysmäärä. Espoon VPK on erikoistunut tieliikennepelastamiseen, vesihuollon järjestämiseen sekä myrskyvaurioiden korjaamiseen.

Rakennus, jossa palokunta toimii, on rakennettu osin talkootyönä ja vihitty käyttöön vuonna 1963. Rakennuksessa on vuosien saatossa toiminut mm. hautakivikauppa sekä parturi-kampaamo. Rakennukseen on tehty reilusti peruskorjauksia ja -parannuksia viime vuosina ja se pystyykin vastaamaan tämän päivän tarpeisiin.

Yleisesittelyn jälkeen siirryimme kalustotilaan, jossa saimme perinpohjaisen esittelyn palokunnan käytössä olevaan sammutusautoon, sen varusteisiin, varusteiden pesutiloihin, letkukärryyn sekä muihin varusteisiin. Opimme paljon uutta tutunkin tuntuisista asioista, käsitteistä, termeistä ja varusteista.

Palosuojelurahasto on myöntämillään pienavustuksilla pystynyt tukemaan Espoon VPK:n hälytysvalmiuden tehostamista sekä palokunnan toiminnan jatkuvuutta. Vierailulla näimme konkreettisesti, mihin rahaston myöntämää avustusta on käytetty (mm. puhtaan tilan pesukone ja kuivausrumpu, puolinaamarit, huomiovalot magneettikiinnityksellä) ja opimme paljon lisää erilaisten varusteiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista. Koska rahaston sihteeristössä on kolme pelastusalalla verrattain uutta henkilöä, antoi tämä vierailu meille arvokasta tietoa päätöksenteon pohjaksi.

Rahaston tuen turvin Espoon VPK:lle on voitu hankkia mm. puolinaamareita.

Lämmin kiitos isännillemme informatiivisesta vierailusta!

 

Johanna Herrala